GNESTA

Dyrt att värma upp huset i Gnesta

1:16 min

Gnestaborna betalar mest i länet för sin fjärrvärme. Det visar årets Nils-Holgersson-undersökning som jämför fjärrvärmepriserna i alla kommuner i Sverige.

– I detta sammanhang är storleken betydande. De investeringar vi gör i nät och produktionsanläggningar måste bäras av lägre antal kilowattimmar, säger Henrik Rosengren som är affärsområdeschef för fjärrvärmen på Rindi Engergi AB som leverar fjärrvärme till Gnesta.

Fjärrvärmepriserna i Sörmland ligger i snitt på närmare 141 kronor per kvadratmeter om året. Det placerar Sörmland på sjunde plats i en rankning av landets 21 län, med billigaste länet i topp.

I Gnesta kostar fjärrvärmen 151 kronor per kvadratmeter. Det här kan jämföras med Oxelösund som har den allra billigaste fjärrvärmen på drygt 115 kronor per kvadratmeter.

I Vingåker är fjärrvärmen nästan lika dyr som I Gnesta. Dit levereras fjärrvärmen av Rindi Energi AB. De levererar även fjärrvärme till Flen. Men där är fjärrvärmen betydligt billigare, med en skillnad på mer än tio kronor per kvadratmeter om året.

– Vi har villkor som gör att vi har dyrare bränsle och inte kan använda de billigaste skogsbränslen som finns. Dessutom var den mark vi fick bygga på komplicerad att just bygga på, säger Henrik Rosengren.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista