Allt mer bekämpningsmedel i jordbruket

Användningen av bekämpningsmedel inom jordbruket ökar. Det hävdar Naturskyddsföreningen. LRF hävdar att problemen med bekämpningsmedel har minskat eftersom allt större areal idag odlas ekologiskt.

- Tyvärr ser vi en ökning och det är verkligen en sorglig utveckling, säger Gun Rudquist, ansvarig för jordbruksfrågor på naturskyddsföreningens rikskansli.

Samtidigt ökar den ekologiskt odlade marken, hur hänger det ihop?

- Det kan man ju inte tolka på annat sätt att den areal som är kvar blir ytterligare intensivt bekämpad egentligen.

Trots ökningen av ekologist odlad areal så ökar användningen av bekämningsmedel. Flera forskningsrapporter visar att fåglar som lever i jordbrukslandskapet minskar kraftigt. Den viktigaste förklaringen anses vara den allt effektivare markanvändningen i jordbruket.

Ornitologen Viking Ohlsson hävar att även kemiska bekämpningsmedel spelar stor roll i det sammanhanget, men LRF:s orförande i Sörmland, Bo Rundkvist, tillbakavisar uppgifterna från Ohlsson om att mer bekämpninsgmedel används och att det skulle vara orsaken till att flera fågelarter försvunnit från åkermarkerna. 

Naturskyddsföreningens Gun Rudqvist pekar på studier där de hotade fågelarterna lyckas mycket bättre på ekologiskt odlad mark utan gifter.

- Det blir fler insekter och mer ogräs som i sin tur är lättillgänglig och bra föda för fåglar. Det är många aspekter där bekämpningsmedel är en viktig faktor.

I Sörmland odlas fortfarande 85 procent av all åkerareal konventionellt - med kemiska bekämpningsmedel - och giftanvändningen ökar alltså. Användningen är inte bara ett hot mot fågellivet, rester av gifterna hittas även i vatten som människor använder.

- Man kan hitta det i våra sjöar, bäckar och i grundvattnet, säger Naturskyddsföreningens Gun Rudqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".