Droganvändningen minskar bland ungdomar i Sörmland

Ungdomar i Sörmland använder allt mindre droger. Det visar polisens årliga drogundersökning bland länets gymnasieungdomar.

Och det ser likadant ut i alla delar av länet, säger Raoul von Carlsburg som är kiminalinspektör som jobbar förebyggande mot narkotika bland ungdomar.

Enligt den undersökning som polisen i Sörmland genomfört bland länets gymnasieelever har droganvändandet minskat. Och det gäller alla droger, även om minskningen är störst när det gäller hembränd sprit, där 10 procent färre av ungdomarna dricker hembränt, och hasch där 2 procent färre röker hasch.

Men ett problem som ändå har blivit vanligare är de droger som beställs helt lagligt över nätet, eller skickas hem till Sverige från till exempel Thailand. Sömnmedel, till exempel rohypnol och liknande preparat, är populära bland unga i Sörmland och den vanligaste drogen undantaget hembränt, hasch och sniffning. Men även de drogerna har minskat i år, enligt polisen, fast vågar ändå inte säga att trenden har vänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".