trosa/nyköping

Knivman på Camfil dömd till psykvård

Rättspsykiatrisk vård för Camfildådet
1:15 min

Den man i 30-årsåldern som i början av september knivskar en arbetskamrat på företaget Camfil i Trosa, dömdes idag av Nyköpings tingsrätt till sluten psykiatrisk vård. Mannen dömdes också att betala offret skadestånd.

Det var den sjätte september som mannen plötsligt angrepp sin kollega med en morakniv.  Han skar henne bland annat i ansiktet och slängde ner henne på golvet. Där fick hon fler knivstick i både ansiktet och på axlarna. Enligt rättsintyget var skadorna inte livshotande, kvinnan kommer att bli helt återställd men riskerar ärrbildning.

Mannen har i Nyköpings tingsrätt förklarat att han har känt sig mobbad och litet utstött på arbetsplatsen. Dessutom hade mannen haft kontakt med det psykiatriska öppenvårdsteamet eftersom han av flera anledningar inte mådde bra.

Just den här dagen i september var han egentligen sjuk men hade gott till jobbet i alla fall. Plötsligt kände han att det fick vara nog, kollegan, som enligt honom hade ett högljutt skratt, fick bli hans väg bort från allt. Han tänkte: "Om jag hugger henne hamnar jag i fängelse och slipper vara här."

Nyköpings tingsrätt anser att mannen gjort sig skyldig till grov misshandel och även narkotikabrott eftersom han hade rökt cannabis. Dådet på Camfil utfördes enligt det rättspsykiatriska utlåtandet under påverkan av allvarlig psykisk störning, och det finns på grund av vanföreställningarna risk för återfall i brottslighet.

Rätten dömer honom därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska också betala ett skadestånd på 60 000 kronor till den angripna arbetskamraten.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".