sörmland

Tre nya miljoner för kvinnofrid

1:53 min

Tio projekt i länet som på olika sätt jobbar med våld i nära relationer har fått nya pengar. Det är länsstyrelsen som fördelat drygt tre miljoner kronor till bland annat kvinno- och mansjourer och olika kommunala enheter som jobbar med kvinnofridsfrågor.

– Det ska vara projekt som kommer alla våldsutsatta kvinnor till del oavsett var i länet man bor. Alla kommuner utom en har också sökt pengar, berättar Mikael Bentzer som är socialdirektör på länsstyrelsens välfärdsfunktion.

Meningen med pengarna är att alla sörmlänningar som lever i en relation och bli utsatt för våld ska kunna få stöd och hjälp, det ska inte bero på i vilken kommun man bor. För det var efter att en utredning hade visat på skillnader runt om landet som regering och riksdag beslutade att det här stödet skulle finnas och att det ska fördelas i länen av länsstyrelsen.

I Sörmland har man nu fördelat 3,1 miljoner kronor till tio projekt för i år, det handlar bland annat om att anställa kvinnofridssamordnare, mer pengar till kvinno- och mansjourer eller till att utbilda skolpersonal i att se barn som lever i relationsvåldsfamiljer. Men man hade fått in 16 ansökningar på över 8 miljoner kronor, berättar Mikael Bentzer:

Sedan 2007 har de här pengarna till kvinnofridsarbete delats ut till olika projekt och Mikael tycker att stödet gett resultat runt om i länet.

– Pengarna har ju bidragit till att bygga upp kvinnojourer och mansjourer liksom skyddat boende. det är saker vi kan peka på som inte hade funnits om inte de här pengarna hade funnits, menar Bentzer.

Men är då stödet till våldsutsatta kvinnor lika i alla de Sörmländska kommunerna?

– Det kan man ju fundera över. Jag har noterat att alla kommuner utom en har sökt pengar och behovet lär väl finnas även i den kommunen. den har vi ju fått in ansökningar för över 8 miljoner kronor så behovet är större än vad vi kan ge pengar till, menar Bentzer.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista