SÖRMLAND

Dans en vanligare del i undervisningen

1:26 min

Dans verkar bli ett allt vanligare inslag i skolundervisningen i Sörmland.

I Flen, Katrineholm och Eskilstuna har kommunerna fått pengar av Statens kulturråd för att arbeta med dans på schemat. I Eskilstuna pågår dessutom ytterligare ett dansprojekt.

Tredjeklassarna på Hållsta Skola har besök av Inger Bjurlen och Rolf Renholm som i en del av ett EU projekt gör återkommande besök på flera skolor i Eskilstuna för att lära ut folkdans.

Inger Bjurlen tycker att det är viktigt med dans i skolan och hon ser en mängd orsaker till det.

– Vi vill fortsätta att sprida dans och sånglekar som annars glöms bort. Sedan så är det viktigt att pojkar och flickor kan leka tillsammans. Dans är även viktigt för motoriken och taktkänslan. Man lär sig räkna.

Det verkar inte som att Inger Bjurlen är ensam om tanken att dans skulle ha viktig plats i skolundervisningen. Av Sveriges 290 kommuner har i år 260 sökt pengar från statens kulturråd för att arbeta med dans på schemat.

Venessa Ajet och Kevin Larsson som går i tredje klass på Hållsta skola säger att de tycker att det är bra med dans i skolan.

– Det var roligt, säger Kevin Larsson.

– Det är bra att lära sig, så att man kan dansa i framtiden, säger Venessa Ajet.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista