Redan i mars sökte mannen hjälp men då blev han hemskickad med antibiotika. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio Sörmland
SÖRMLAND

Man avled efter missad cancerdiagnos

Vården i Sörmland har anmälts efter en missad cancerdiagnos som ledde till att en länsbo avled.

Trots att en man från länet upprepade gånger sökte hjälp inom vården i Sörmland för olika besvär så upptäckte inte läkarna vad som låg bakom symptomen. Det var cancer som mannen hade fått men när den väl upptäcktes var det för sent och mannen dog.

Mannen var pensionär och bodde i den norra delen av Sörmland. Redan i mars sökte han hjälp för olika besvär men då blev han hemskickad med antibiotika.

När han nästa månad på nytt sökte hjälp togs ett prov som visade tecken på att mannen kunde ha fått prostatacancer. Vårdcentralen skrev då en remiss till en privatläkare i Eskilstuna. Men trots upprepade försök lyckades patienten aldrig få kontakt med läkaren.

När mannen till slut gav upp och istället tog sig till Mälarsjukhuset i Eskilstuna så hade cancern spridit sig och hans liv gick inte att rädda. Nu har händelsen anmälts till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".