Sexbrottsutredningar fullföljs sällan

Utredningar om misstänkta våldsbrott mot barn fullföljs sällan. Det visar en granskning som Ekot har gjort av det senaste årets nedlagda förundersökningar om sexuella övergrepp på barn och barnmisshandel i två polisdistrikt i Stockholm. Den tidigare sexualbrottsutredaren från Eskilstuna, Monica-Dahlström-Lannes, är mycket kritisk.

- Det är oacceptabelt. Det finns en lång rad orsaker. Man kan lägga ned en förundersökning utan att först ta reda på vad som har hänt. Det är en central fråga. Hur ska man kunna veta vad man ska lägga ned om man inte hört barnen, tagit in läkarintyg, rättsintyg, samlat in teckningar och förhört omgivningen. Jag har anmält detta till JO, men JO tycker inte att det är fel. Samma handläggning av förundersökningar blir  kritiserade när det gäller ekonomiska brott. Det visar att man inte anser att barn är viktigare.

Dahlström-Lannes arbetade för några år sedan vid Eskilstunapolisen. Antalet anmälda fall som ledde till åtal då (på 80-talet) var 70 procent och siffran är fortfarande hög idag, säger Dahlström-Lannes.

- Man går in snabbt, förhör barn och misstänkta snabbt och får misstänkta att erkänna. Alla myndighetspersoner gör allt i rätt ordning för att ge resultat.

På andra håll inom polisen handlar det om en resursfråga.

- Det är omöjligt att prioritera när en polis har 30 utredningar på sitt bord.

Vad får det för konsekvenser när tiden går?

- Det är svårare att få bevis, man minns sämre när man ska berätta. Det får också konsekvenser för barn som behöver hjälp att bearbeta. Barn tvingas också bo hos den misstänkte. Barn berättar ju inte förrän de bor i trygghet. Barn måste få en frizon under utredningstiden.

Vad säger poliser som du har kontakt med?

- De sliter verkligen. Det tar resurser och tid.

Vad göra åt situationen?

- Man måste ge signaler uppifrån att barn är viktiga. Man borde upprätta barndomstolar och barncentrum där alla finns på plats för barnen, poliser, psykologer, läkare och socialsekreterare med kunskap om barn, mer resurser är också viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista