SÖRMLAND

Landstingstvätten stannar i Sörmland

Det Sörmländska landstinget backar nu från planerna att köra tvätten till Dalarna.

I somras presenterades planer på att gå ihop med tre andra landsting om en gemensam tvättanläggning i Dalarna. Miljövänligare tvätt till en lägre kostnad löd motiveringen. Förslaget väckte protester bland annat från tvättföretag och från fackligt håll.

Nu kommer beskedet att det nuvarande systemet med upphandling ska användas även i fortsättningen. Skälet till att landstinget ändrar ska vara att priserna på marknaden är på väg ner och kan matcha alternativet i Dalarna.

– Med en konkurrensutsatt upphandling kan vi pressa priset och därmed få mer pengar till hälso- och sjukvården, säger Åsa Kullgren, gruppledare för socialdemokraterna i Landstinget Sörmland

– Förutom ett konkurrenskraftigt pris på tvätten är det också viktigt för oss att hitta en lösning som är bra för miljön. Vi har alla möjligheter att i en upphandling ställa höga etiska och miljömässiga krav på textilierna och tvättanläggningen och det kommer vi att göra, säger Helena Söderquist, chef för FM-enheten som ansvarar för tvättupphandlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista