Saneringen av bruket i Hälleforsnäs startad

På måndagen påbörjads saneringen av det gamla bruksområdet i Hälleforsnäs. Marken runt det bruket anses tillhöra de mer förorenade i hela Sverige, med cancerframkallande stenkolstjära och kreosot.

Nu drar Länsstyrelsen, Naturvårdsverket och Flens kommun i gång saneringsarbetet vid bruket.

Moderaten Lotta Finstorp, kommunstyrelsens ordförande i Flen, ser mycket positivt på saneringen.

-Tjärtippen ska bli ett område som man faktiskt kan gå igenom. Den dag som skylten med avspärrat område kan bytas ut till att det är tillåtet att beträda marken, då är ju saneringen färdig. Istället för att som idag att vissa delar av Hälleforsnäs är avstängda för allmänheten så kommer man sen att kunna röra sig där, och det är fantastiskt, säger Lotta Finstorp.

-Det öppnar också upp för nyföretagande. Så näringslivet kommer att få en ny plats att etablera sig på. Och det är positivt för hela bygden, säger Lotta Finstorp.

En tät mur av bentonit grävs ner runt fabriksområdet. Det och täta lerlager under marken ska hindra att giftet läcker ut. På ovansidan läggs två vattentäta skikt och sedan ett ytterligare 1,5 meter tjockt skyddslager. För att ytterligare minska risken för att gifter ska läcka ut i omgivningen måste ett vattendrag flyttas ett par hundra meter.

Ett antal byggnader på fabrikstomten ska också rivas och marken under saneras.

Av kostnaderna på 75 miljoner står staten för 95 procent, resten får Flens kommun bekosta.

-I det här fallet så måste staten gå in och ta ett stort ansvar eftersom vi inte hittar nån verksamhetsutövare som kan betala. Egentligen ska man städa upp efter sig själv. Det handlar om att det var tidig industrialism som smutsade ned, så nu får staten vara med tillsammans med kommunen och städa upp, säger Monika Lövström, politiskt sakkunnig på miljödepartementet.

Om ett och ett halvt år ska saneringen vara klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista