1 av 2
Närproducerade morötter, odlade utanför Katrineholm. Foto: Malin Marcko/Sveriges Radio Sörmland.
2 av 2
Grönsaksodlaren Karl Källander välkomnar att kommunerna gör det lättare för lokala producenter. Foto: Malin Marcko/Sveriges Radio Sörmland.
SÖRMLAND

Lättare att sälja lokalodlat till skolkök

"Det är ett bra sätt att stimulera närodlat"
1:49 min

Det ska bli lättare för de som producerar mat i Sörmland att sälja den till skolkök och äldreboenden i kommunerna i södra länet - detta inför den nya upphandlingsperioden som odlare och uppfödare nu kan lägga in anbud till.

– Vi vill att flera lokalproducenter ska vara med och lämna anbud. Det är vikitgt för de lokala företagen och det gör att transporterna inte blir så långa vilket i är bra för miljön, berättar Kerstin Tibbling som är kostchef i Trosa.

I Trosa, Nyköping, Gnesta och Oxelösunds kommuner är det dags för en ny upphandlingsperiod. Det betyder att man ska bestämma från vilka man ska köpa sin mat till skolor och äldreboenden de närmsta åren. Tillsammans köper de fyra kommunerna mat för runt 20 miljoner kronor årligen.

Det är noga med upphandlingar och kommunerna kan inte skriva att de vill köpa av lokala producenter eftersom de inte får diskriminera odlare i andra länder. Men eftersom kommunerna ändå vill ha mat av lokala producenter så tydliggör man reglerna och betonar att odlare inte behöver binda sig till att leverera flera ton grönsaker om man bara har kapacitet till en bråkdel.

– Om vi tillexempel behöver 24 ton vitkål så kan man skriva i sitt anbud skriva att man kan leverera 300 kilo inom en viss period, berättar Kerstin Tibbling.

Karl Källander är grönsaksodlare och djuruppfödare på gården Sörtorp utanför Katrineholm och han välkomnar att kommunerna gör det lättare för lokala producenter.

– Det är ju ett bra sätt att stimulera och få igång fler producenter när kommunerna på det här sättet visar att de vill ha produkterna, säger Källander.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".