Nya landstingsarvoden spikade. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio Sörmland.
Landstinget

Nya landstingsarvoden klara

Landstingsfullmäktige fastställde idag de arvoden som politikerna ska ha framöver. Beslutet gör också klart att de arvoden som nu beslutats inte kan delas på flera. Arvodena i landstinget följer riksdagsledamöternas. Landstingsdirektören Karin Welin hoppas att någon ny "affär" inte ska kunna inträffa.

Det som bestämts nu är att det ledande landstingsrådet - idag socialdemokraten Åsa Kullgren - ska ha 95 procent av en riksdagsledamots arvode - dvs 53 200 kr i månaden - övriga fyra landstingsråd och oppositionslandstingetsrådet får 90 procent - dvs drygt 50 000 kr i månaden.

Tio landstingsråd bantas till fem men det påverkar inte hur mycket som betalas totalt eftersom arvoden omfördelas mellan politiker.

Beslutet gör också klart att de arvoden som nu beslutats inte kan delas. När landstingsstyrelsens orförande, socialdemokraten Jörgen Danielsson fick sitt arvode höjt så skedde det genom att andra fick sänkt arvode. Och det är enligt det nya reglementet inte tillåtet.

--Nu har vi lärt en läxa och nu måste vi se till att det är korrekt enligt kommunallagen, säger landstingsdirektören Karin Welin.

Det omstridda omställningsbidraget - dvs att landstingspolitiker som avgår under mandatperioden får lön upp till sex månader - det ska gälla även om politikern avgår på egen begäran - som socialdemokratiska landstingsrådet Jörgen Danielsson gjorde i somras.

Förr kunde ett sådant omställningsbidrag bara ges till den som blivit av med uppdraget genom ett oväntat majoritetsskifte.

Vid ett tidigare landstingsfullmäktigemöte för två veckor sedan - också det ett extrainsatt möte - beslutade majoriteten att i efter hand godkänna de arvode som betalats ut felaktigt tidigare . Det var tolv politiker och tjänstemän som fått ut sammanlagt två miljoner sedan 2007 - en enskild politiker fick ut nästan 440 000 kr.

När de pengarna efterskänktes då tågade oppositionen mangrannt ut från landstingssalen.

Vid fullmäktigemötet idag reserverade sig Moderaterna och Kristdemokraterna för att man inte tycker att landstingsfullmäktige belyst det som varit tillräckligt.

Idag tog fullmäktige beslut också om partistödet. Man har tidigare reglerat det i samma bestämmelser som arvoden till enskilda ledamöter - trots att de här ersättningarna haft olika syften. Nu får partistödet egna regler.

Men kritiken för hur det landstingsfinansierade stödet använts - bl a för att betala interna partiarrangemang - som t ex att det bekostat de socialdemokratiska landstingsrådens besök på den enga partikongressen - den frågan har inte behandlats.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".