Fleråriga fängelsestraff för kalkbrottsmordet

På tisdagen kom domen mot de tre män som åtalades för att ha mördat 19-årige Andreas Bengtsson i Eskilstuna för tio år sedan. Tingsrätten dömde samtliga åtalade till fängelse för mord. 31-åringen dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse, 30-åringen dömdes till tio års fängelse, också mot sitt nekande och den 27-åring, som erkänt delaktighet, dömdes till fyra års fängelse.

Tingsrätten menar att 27-åringens berättelse om händelsen är detaljerad och trovärdig och anser sammantaget att det finns övertygande bevisning mot de tre åtalade, trots att det inte finns någon teknisk bevisning som binder dem till mordet - inget mordvapen har hittats, inga fingeravtryck, inga hårstrån eller blod som binder de anklagade till dådet.

Enligt tingsrätten är det sannolikt att Andreas Bengtsson sköts med ett handeldvapen. Däremot stödjer inte den rättsmedicinska utredningen uppgifterna från 27-åringen om att han sköts med en pistol som 31-åringen, enligt honom, hade med sig.

Uppgifterna i polisutredningen, vilket också var försvarets linje vid rättegången, att Andreas Bengtsson skulle ha skjutits med pilbåge eller armborst, tror inte tingsrätten på.

Andreas Bengtsson dödades och bands med ett brunnslock runt fötterna och dumpades i det vattenfyllda kalkbrottet i januari 1994. Han hittades död av sportdykare fyra månader senare, den 13 maj. 27-åringen har sagt att yxa och spett användes i samband med mordet och att det slängdes i kalkbrottet, men det har inte hittats, men det utesluter inte 27-åringens uppgifter, enligt tingsrätten, som menar att det kan finnas andra förklaringar till att yxan och spettet inte hittats.

27-åringens har sagt att en pistol slängdes i Torshällaån efter mordet, men inget vapen har hittats trots intensiva dykningar. Att inget vapen har hittats vare sig styrker eller minskar tilltron till 27-åringens uppgifter, enligt tingsrätten.

Tingsrätten anser att det är klarlagt att motivet till mordet var att Andreas Bengtsson hade skulder för knarkaffärer och att han dödades eftersom han inte betalade.

Försvarsadvokaternas linje att 27-åringen skulle ha hämnats på de två andra för att han blivit blåst på pengar från en kassaskåpskupp i Kungsör och felaktigt pekat ut dem för mordet är inte sannolikt, enligt tingsrätten. Enligt domen finns det inget i polisutredningen som säger att 27-åringen ljuger.

Att han skulle ha haft psykiska besvär vid den aktuella tidpunkten minskar inte hans trovärdighet, enligt tingsrätten, som menar att han gett en rimlig och trovärdig förklaring till att han velat erkänna mordet.

Ingen av de åtalade har något alibi för tiden då mordet skedde. Det fanns ett uppsåt, men det är inte klar exakt vem som dödade Andreas Bengtsson, enligt domen vid Eskilstuna tingsrätt. De tre dömda ska tillsammans betala 50 000 kronor i skadestånd till Andreas Bengtssons mamma.

Chefsåklagare Lars Lundin sa vid 16-tiden på tisdagen att han inte läst domen, men menar att domen är rimlig och att han är nöjd med den. Sveriges Radio Sörmland sökte på tisdagen de tre försvarsadvokaterna utan resultat.

Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".