Fällande morddom chockerar advokat

Den fällande domen på tisdagen mot de tre personer som åtalades för mordet på Andreas Bengtsson i Eskilstuna för tio år sedan kommer av allt att döma att överklagas. Advokat Dick Levinsson, som försvarar 30-åringen, som av tingsrätten dömdes till tio års fängelse, säger att han är chockad över den fällande domen och kommer att överklaga den till hovrätten.

Enligt Levinsson saknas varje form av stödbevisning och han säger att han är förvånad över att tingsrätten inte friade de åtalade.

- Jag är chockerad. Det var helt oväntat att tingsrätten skulle fälla dem.

Enligt tingsrätten finns ingen teknisk bevisning, men domstolen är övertygad om att 27-åringens berättar sanningen om hur mordet gick till och vilka som var med.

- Av alla bevis som används generellt så är utsagor det sämsta, säger Levinsson och menar att målet enbart nygger på 27-åringens berättelse och erkännande.

31-åringen dömdes av Eskilstuna tingsrätt på tisdagen till livstids fängelse mot sitt nekande, 30-åringen, som levinsson försvarar, dömdes till tio års fängelse, också mot sitt nekande och 27-åringen, som erkänt, dömdes till fyra års fängelse.

Advokat Jan Lindskog, som försvarar 27-åringen, säger att han troligen inte kommer att överklaga tinsgrättens fällande dom på fyra års fängelse för mord. 27-åringen har erkänt delaktighet i mordet, men har bara erkänt medhjälp till grovt vållande till annans död.

- Det skulle kunna vara ett argument för att överklaga, menar Lindskog, som vid 13-tiden ännu inte hade pratat med sin klient.

Lindskog säger att han tycker att domen är bra eftersom den tagit hänsyn till 27-åringens trovärdighet och detaljerade berättelse, men också att tingsrätten tagit hänsyn till att han bara var 17 år 1994 och att han erkänt delaktighet.

Sveriges Radio Sörmland sökte på onsdagen advokat Lars-Åke Chorell, som fösvarar den livstidsdömde 31-åringen, men utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista