Polischef anklagas för tjänstefel

Minst en polischef vid länskriminalen i Stockholm misstänks för grovt tjänstefel. Utredningen hänger ihop med misstankarna mot den kommissarie som är häktad för bland annat narkotikabrott - enm utredning som polisen i Sörmland ansvarar för.

En förundersökning gällande grovt tjänstefel har inletts. Riksåklagaren har beslutat att den ska ledas från Umeå för att undvika jäv, skriver Dagens Nyheter.

Misstankarna tar avstamp i den internutredning som inletts kring en 34-årig kommissarie vid länskriminalen i Stockholm som sitter häktad i Eskilstuna misstänkt för delaktighet i en större narkotikahärva.

Överåklagare Peter Hertting i Umeå bekräftar att misstankarna om tjänstefel gäller chefsnivån på länskriminalen.

-Jag kan bekräfta att det är personer på nivån över den häktade kommissarien. Jag kan dock inte säga vilken nivå, och inte heller om det är en eller flera personer, säger Peter Hertting till TT.

Rubriceringen tjänstefel kan innebära att en chef låtit bli att agera när misstankar uppstått. Det är dock oklart exakt vad utredningen i Umeå gäller - Peter Hertting hänvisar till förundersökningssekretessen och vill över huvud taget inte precisera misstankarna. Han bekräftar dock att de är direkt parallella med utredningen mot kommissarien.

-Det finns en tidsfrist för utredningen mot kommissarien och det är motsvarande tid här. Om jag säger ett eller två eller flera år säger det inte så mycket. Tidsfristen är ganska obestämd, säger Hertting.

Kommissarien sitter sedan slutet av mars häktad misstänkt för narkotikabrott och vapenbrott alternativt tjänstefel.

-Förundersökningen fortgår och vi har tid fram till den 24 maj innan vi ska väcka åtal eller begära mer tid, säger förundersökningsledaren, chefsåklagare Katarina Johansson Welin vid internationella åklagarkammaren i Linköping, till TT.

Det är oklart vilken roll kommissarien misstänks ha haft i narkotikahärvan.

-Jag kan inte kommentera någonting i nuläget, säger Katarina Johansson Welin.

Förundersökningen i Umeå har i nuläget inte inneburit att någon förflyttats från sin tjänst på länskriminalpolisen i Stockholm.

-Det har inte inneburit några arbetsrättsliga konsekvenser, säger Ulf Göranzon, presstalesman för länskriminalen, till TT.

I övrigt vill länskriminalen inte lämna några kommentarer.

-Vi hänvisar till förundersökningsledaren i Umeå, säger Göranzon.

Inte heller länskriminalens chef, Leif Jennekvist, vill kommentera utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".