1 av 2
Sensationella husfynd från tiden före 1100-talet har gjorts i Nyköping. Foto: Malin Marcko/Sveriges Radio Sörmland.
2 av 2
Nyköping

Sensationella fynd vid utgrävningar

"Något liknande har inte hittats i Skandinavien"
1:23 min

I samband med utgrävningar i centrala Nyköping har arkeologerna gjort sensationella husfynd i  sista minuten. Det rör sig om om fynd från tiden före 1100-talet och som tidigare aldrig gjorts i Skandinavien. Arkeologen Patrik Gustafsson anser att fynden gör att historien måste skrivas om.

Ett mycket ovanligt fynd har gjorts i en arkeologisk utgrävning i Nyköping. I 7 månader har en av landets största arkeologiska undersökningar pågått mitt i centrala stan. Idag är det dags att avveckla och i utgrävningens absolut sista skede hittades det största fyndet.

– Nåt liknande har i princip inte hittats i Skandinavien förut. Medeltida städer brukar vara tomma under men här längst ner i de sista lagren av den riktiga staden så har vi hittat stora hus, berättar Patrik Gustafsson som är projektledare och arkeolog på Sörmlands museum.

Husen är 30 meter långa och 14 meter breda och visar att någonting fanns här innan Nyköping grundades på tidigt 1100-tal. Exakt vad husen är för något vet man ännu inte - kanske en gård eller tidig by.

I sju månader har de hackat och grävt mitt inne i centrala Nyköping, bakom stadshuset. En medeltida utgrävning av det här slaget är ovanlig, berättar Patrik Gustafsson och menar att den kommer att förändra historien.

– Nyköping kommer ju visa sig vara mycket äldre än vad man tidigare har trott. Sen kommer det här materialet också bli som en kunskapsbank för andra medeltida städer i Sverige. För man har inte grävt så mycket i de tidiga medeltida städerna och det finns ganska många såna här städer, menar Patrik.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".