Mp kritiserar m för stöd åt s

Moderaterna i Nyköping får hård kritik från miljöpartiet efter att moderaterna agerade stödparti och räddat socialdemokraterna när kommunfullmäktige på tisdagskvällen gav kommunledningen ansvarsfrihet för det omdebatterade reklamavtalet med Ryanair.

- Främsta problemet med det är att moderaterna inte vågar vara med och ta makten. De bedriver en oppositionspolitik med ord och i talarstolen, men när det kommer till en sådan här fråga så är de inte beredda att ta makten. Det är ju oroande. Det finns en väldigt svag opposition i Nyköping och det oroar mig, säger Monica Lindow, fullmäktigeledamot för miljöpartiet.

Moderaterna räddade tillsammans med folkpartiet socialdemokraterna kvar vid makten i Nyköping därför att moderaterna inte vågar utmana socialdeomkraterna om makten i stadshuset. Det är miljöpartiets tolkning av vad som hände i kommunfullmäktige på tisdagskvällen när kommunstyrelsen, där socialdemokraterna förhandlat sig till egen majoritet, fick ansvarsfrihet för 55-miljonerkronorsavtalet med Ryanair.

Centern, miljöpartiet och kristdemokraterna, som kallade avtalet ett gåvobrev från socialdemokraterna till Ryanair, ville inte ge ansvarsfrihet och om den linjen hade fått stöd även från moderaterna och folkpartiet så hade det med största sannolikhet inneburit att socialdemokraterna skulle fått dela med sig av makten i kommunstyrelsen.

Så blev det nu inte och miljöpartiet anser moderaternas kritik av socialdemokratin bara är tomma ord eftersom moderaterna i praktiken alltmer övertagit vänsterpartiets roll som stödtrupp för socialdemokraterna.

- Ofta är det ju moderaterna som stöjder socialdemokraterna i kommunsstyrelsen, ibland är det vänsterpartiet, men den springande punkten är moderaterna, säger Lindow.

Moderaten Jan Carle tillbakavisar kritiken. Miljöpartiet beskriver verkligheten på fel sätt, anser han. Moderaterna tycker att det var tillräckligt att anmärka på den socialdemokratiska kommunledningens beslut om reklamavtalet med Ryanair och gav därför kommunledningen ansvarsfrihet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".