Kommun hjälpte inte missbrukare i tid

Det tog för lång tid för socialtjänsten i Eskilstuna att utreda en kvinnas missbruk och hennes barns situation. Det anser Länsstyrelsen som riktar allvarlig kritik mot politikerna i kommunens arbetsmarknads- och familjenämnd.

Det tog sex månader innan socialen valde att göra en utredning, men Länsstyrelsen menar att det skulle ha skett mycket tidigare.

Inte förrän kvinnan hamnade på sjukhus fick hon råd och stöd samt hemtjänst under några månader.

Kommunen uppger att den försökt få kontakt med kvinnan via brev för att hjälpa henne, men att hon aldrig hörde av sig. Socialjouren gjorde också hembesök och kvinnan bedömdes ha behöv av stöd, men det var ingen akut fara.

Länsstyrelsen menar att en ensidig kommunikation via brev inte är tillräckligt och menar att en utredning, enligt socialtjänstlagen, ska ske skyndsamt och vara slutförd inom fyra månader.

I det aktuella fallet tog det sex månader innan en utredning påbörjades. Att politikerna dessutom var medvetna om vilken miljö barnet vistades i, utan att agera tidigare, tycker Länsstyrelsen är amärkningsvärt.

Eskilstuna kommun hartidigare fått hård kritik för hanteringen av ett fall med en 18-årig flicka som dog av en överdos. I det fallet hade hennes mamma sökt hjäklp i åtta månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista