"Nya E20 hot mot älgarna i Strängnäs"

Älgarna på Fogdön i Strängnäs kommer i det närmaste att bli helt isolerade när nya E20 förbi Strängnäs är färdigbygd. Det hävdar den lokala jaktkretsen, som därmed är rädd för att det ska bli inavel och att älgarna på sikt kommer att dö ut. Jens Persson, ordförande för jaktkretsen menarr att älgarna vare sig kommer att kunna gå över eller under vägen och att de därför blir isoloerade.

Jens Persson är kritisk till att Vägverket följde en sex år gammal miljökonsekvensbeskrivning när verket påbörjade bygget och att man inte inte diskuterade frågan med jaktdistriktet.

- När man satte igång skulle man satt sig ner och tagit en dialog och man kanske kunde ha breddat upp vägar, lagt till en lite större tunnelbit också. Det är lätt att det blir något som blir glömt.

Den sträckning av E20 som idag byggs förbi Strängnäs är helt baserad på den arbetsplan som fastställdes 1997 och som i sin tur bygger på en miljökonsekvensbeskrivning som är ytterligare ett år äldre.

Sex år senare, år 2002, startades bygget av nya E20. Jens Persson är kritisk till är att Vägverket inte tog en ny dialog innan bygget startade och då uppdaterade arbetsplanen. Nu finns det, enligt honom, en risk att det blir inavel i älgstammen på Fogdön.

Varför Vägverket inte såg över de sex år gamla besluten eller tog en dialog med exempelvis jaktdistrikten i området runt nya E20 har inte Per-Olov Borg, som är projektledare för E20-bygget, något bra svar på.

- Vid byggstart så följder vi de regler som ligger bakåt i tiden och jag har aldrig varit med om att man omprövar såna här frågor på nytt i samband med byggstart. Det har inte gjorts i det här fallet heller.

Nu är E20-bygget i det närmaste klart och det är därför högst osannolikt att man kommer att bygga om för att underlätta för älgar att passera ut till Fogdön, enligt Per-Olov Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".