Äldreboende hotas av nedläggning i Strängnäs

Det kan bli ytterligare nedskärningar inom den sociala sektorn i Strängnäs. Ett alternativ som diskuteras i kommunen är att lägga ned ett äldreboende inom tre år.

Även ungdomsmottagningen och familjecenter hotas av nedskärningar, men också föreningsbidragen. Bakgrunden är kommunens dåliga ekonomi.

Den borgerliga alliansen har höjt skatten med 50 öre i år och ett äldreboende är hotat om skatten kommer att sänkas med 25 öre år 2006, som var förutsättningen när beslutet om skattehöjningen togs förra året. Det säger folkpartisten och ordföranden i socialnämnden, Bruno Karlsson. Socialnämnden har gett signaler till kommunledningen att nämnden behöver mer pengar.

Nämnden räknar med ett nollresultat i år, men den räknar med ett underskott på närmare 13 miljoner år 2007 om skatten sänks.

Hittills har kommunen, det senaste året skurit ned kraftigt inom den sociala sektorn där äldrevården ingår. Osthyvel har använts och bland annat har personalnedskärningar skett, men det är inte aktuellt framöver, säger Bruno Kalsson.

Istället blir det tårtbitsprincipen, det vill säga kommunen tar bort verksamheter för att klara ekonomin. Inga beslut har dock tagits än om detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista