Oro för nedskärningar i äldreomsorgen

Kommunalarbetareförbundet i Strängnäs är oroligt över diskussionerna om nedskärningar inom äldreomsorgen. Inom socialnämnden förs diskussioner om att eventuellt lägga ned ett äldreboende om skatten sänks med 25 öre om två år. Gun-Britt Fransson, kommunals ordförande i Strängnäs är kritisk och säger att den borgerliga alliansen för en kortsiktig politik

Fransson tycker att skatten ska behållas på nuvarande nivå och inte sänkas som kommunledningen beslutat tidigare. Politiken som förs nu gör att kommunals medlemmar mår dåligt och det måste till mer pengar till äldreomsorgen, menar Kommunal.

Centerns Torgny Jonsson, kommunsstyrelsens ordförande, säger att det inte förs några diskussioner i den borgerliga alliansen om att behålla nuvarande skattenivå. Det betyder att skatten sänks år 2006 med 25 öre. Ingenting är dock klart än. 

- Allt beror på hur man lägger ramarna och vilken utveckling man ser i andra verksamheter. Det är för tidigt att säga något än. Vi ska ha en bra äldreomsorg. Det går kanske att ta bort ett äldreboende och utöka servicen i hemmen. Det är några kommuner som satsar mer på service i hemmen, säger Torgny Jonsson.

Alliansen väntas lägga fram sitt förslag till budget för det kommande året i slutet av maj och först i juni blir det klart hur mycket pengar varje verksamhet får. Socialnämnden, som ansvarar för äldreomsorgen, vill ha mer pengar för att klara sin ekonomi.

Även ungdomsmottagningen och familjecenter hotas av nedskärningar, men också föreningsbidragen. Socialnämnden väntas göra ett nollresultat i år, men om skatten sänks år 2006 då väntas ett underskott på närmare 13 miljoner kronor.

Den borgerliga alliansen har höjt skatten med 50 öre i år och ett äldreboende är hotat om skatten kommer att sänkas med 25 öre år 2006, som var förutsättningen när beslutet om skattehöjningen togs förra året. Det säger folkpartisten och ordföranden i socialnämnden, Bruno Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".