Lärarna på de granskade skolorna i Eskilstuna måste uppmuntra eleverna mer, anser Skolinspektionen. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
ESKILSTUNA

Elever möts av låga förväntningar

Skolelever i Sverige får inte den utbildning de har rätt till och lärarna har inte samma förväntningar på alla elever. Det menar Skolinspektionen i en ny rapport där 40 grundskolor i landet granskats, varav två i Eskilstuna.

Många skolor har en fyrkantig undervisning och lågt ställda förväntningar på elevernas förmåga, enligt Skolinspektionen.

I Eskilstuna har inspektionen besökt Skogstorpsskolan och Odlarskolan. Inspektionen menar att lärarna där är uppgivna och har för låga förväntningar på eleverna. Dessutom är undervisningen dåligt anpassad för individuella behov.

Nu får rektorerna på skolorna i uppdrag att förändra undervisningen och föra diskussioner med lärarna om deras inställning till eleverna. Rektorerna bör uppmana lärarna att se sitt eget ansvar i elevernas utveckling, istället för att hänvisa till att eleverna har dålig motivation, enligt Skolinspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".