1 av 2
Stefan Zunko, ordförande i socialnämnden i Flen säger att han inte tänkt på att alla barn kan behöva en dator för skolarbetet. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
2 av 2
Daisy Ahlström och Emelie Carlsson använder ofta datorer för skoluppgifter.
Sörmland

Politiker tänker nytt om datorer

Stefan Zunko: Vi har inte diskuterat frågan”
1:56 min

Politikerna i Flen har inte tänkt på att barnfamiljer kan behöva en dator som en del av försörjningsstödet, enligt Stefan Zunko, S, ordförande i socialnämnden i Flen. Men han tror att det nu kan bli en diskussion.

– Vi har inte diskuterat den frågan i socialnämnden, så enkelt är det, säger Stefan Zunko.

Flen är en av de kommuner i länet som har störst andel familjer som lever på försörjningsstöd, det som tidigare hette socialbidrag. De här familjerna kan få pengar till tv och dagstidning, men dator räknas inte som något nödvändigt.

I Nyköping och Katrineholm kan barnfamiljer få en dator som en del av försörjningsstödet och i Eskilstuna är en sådan regel på väg att införas, men i resten av länets kommuner säger man nej.

Daisy Ahlström och Emelie Carlsson, som går på gymnasiet i Flen, tycker att det är orättvist att kommunerna resonerar olika. De själva använder ofta datorer för hemuppgifter i skolan och tror att det är svårt att klara sig utan en dator.

– Man måste ofta skicka in uppgifter på internet, det är nästan ett krav, säger Daisy Ahlström.

Socialsekreterare i Flen tycker att det är förlegat att en dator inte ingår i försörjningsstödet och att barnen kan hamna efter i skolan om de inte har en dator hemma. Stefan Zunko har inte tänkt på den konsekvensen, men tycker att det är beklagligt om barnen hamnar efter. Frågan kan tas upp framöver, tror han.

– När vi diskuterar regelverket nästa gång ska vi säkert ha upp frågan, eftersom den har kommit på tal nu.

I Gnesta, däremot, har man inga planer på att ändra riktlinjerna, enligt socialnämndens ordförande moderaten Ingrid Jerneborg Glimne. Hon säger att familjerna får prioritera och använda de fickpengar de får från försörjningsstödet.

– Man måste alltid prioritera, det måste alla göra. Föräldrar måste ha ett visst ansvar för sina barn. Det är alltid någon annan som ska ordna allting, men jag tycker att man inte ska förringa föräldrarnas ansvar.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".