Lärarjobb försvinner i Katrineholm

Framtiden ser osäker ut för de obehöriga lärarna i Katrineholm. Antalet barn i skolåldern blir allt färre och de närmaste åren minskar antalet elever i grundskolan med 900, enligt kommunens egna prognoser.

Enligt de prognoser som Katrineholms kommun gjort, så minskar antalet elever kraftigt de närmaste åren, helt enkelt eftersom barnkullarna blivit mindre. Det innebär alltså att färre lärare i grundskolan behövs, och det gör framtiden osäker framför allt för de obehöriga lärarna, enligt Annelie Hedberg, socialdemokrat och ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Katrineholm.

Till skillnad från andra kommuner där antalet elever minskar, som exempelvis Oxelösund, Flen och Eskilstuna, så finns det i Katrineholm än så länge inga planer på att lägga ned skolor. Enligt Annelie Hedberg ska man istället försöka göra sig av med klassrum som är inrymda i så kallade moduler. Följden kan bli att vissa barn får längre till skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista