Konsumentverket kritiserar Nyköpings kommun

Nyköpings kommuns hantering av hem-pc för sina anställda får nu kritik från konsumentverket. Anledningen är det brev som häromdagen låg i brevlådan hemma hos hem-pc-användarna där det företag som kommunen anlitat vill ha svar samma dag om man vill köpa loss datorn eller inte.

Det var i tisdags som de cirka 400 anställda i Nyköpings kommun vars avtal för hemdatorn går ut i nu i vår fick brev från det företag kommunen anlitat för att hantera hem-pc:n. I brevet kräver företaget besked samma dag om den anställde vill köpa loss datorn till ett specificerat pris eller inte.

Det finns idag ingen särskild paragraf i marknadsföringslagen för den här typen av korta svarstider, men enligt Ola Svensson, jurist på konsumentverket så täcker lagens portalparagraf ändå in vad som är tillbörligt eller inte.

I brevet finns också hot om att det kan bli kostsamt om den anställde inte lämnar tillbaka all programvara och de handböcker som ingick i paketet, men det saknas uppgifter om vad som ska lämnas tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".