Studsvik brast i hantering

Studsvik brast i hanteringen av den behållare med ett radioaktivt ämne som skickades till New Orleans. Två av de tre innerbehållarna var inte korrekt förseglade.
Upptäckten gjordes när containern med det radioaktiva ämnet iridium-192 öppnades i USA i närvaro av personal från Statens strålskyddsinstitut (SSI) och Studsvik. Att två av tre innerbehållare var öppna innebar att strålning kunnat tränga ut genom den yttre behållarens strålskydd. Studsvik har också konstaterat att en liknande incident inträffat tidigare men utan att förhöjd strålning då kunnat konstateras. Händelsen med de läckande behållarna gör att Studsvik nu ska fortsätta översynen av arbetssätt och kvalitetssystem med transporter och hantering av radioaktiva preparat. Till dess transporterna kan göras på ett säkert sätt begränsas transporterna av iridium-192. Behållaren med det radioaktiva ämnet sändes från Studsvik den 27 december via Norrköping, Arlanda och Paris, till New Orleans. Vid mottagandet konstaterades att strålningen var för hög. Blodprover på de personer som hanterat containern i Sverige tyder inte på att någon skulle ha fått strålskador. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista