Stor besvikelse i Nyköping efter landstingets sparförslag

Bevikelsen är stor på Nyköpings lasarett, efter landstingsstyrelsens förslag med vissa nedskärningar på barnkliniken. De sex partierna i landstingsledningen vill ta bort slutenvårdsplatserna där, och koncentrera den vården till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. I Katrineholm är man dock positiva, eftersom operationsverksamheten där verkar få vara kvar.

Föslaget om att ta bort slutenvården på barnkliniken i Nyköping här upplever den ensamstående tvåbarnsmamman Anne Janke som ett hårt slag. Hennes 11-åriga dotter just fått diagnosen diabetes och ska nu ligga inne på sjukhus mellan två och tre veckor, och kommer framöver också att ha täta kontakter med vården.

-Jag är ensamstående mamma och har en tonåring hemma som jag inte kan lämna vind för våg så länge. Så det känns jättefrämmande för mig att inte kunna vara här. Jag ser inte hur jag praktiskt skulle kunna lösa det om det inte fanns här i Nyköping, säger Anne Janke.

För när det här förslaget slår igenom så innebär det att du får söka dig till Eskilstuna för den här typen av vård?

-Vad jag har förstått har jag inget val, och jag förstår inte hur det ska gå. Vi bor i Oxelösund och det är tio minuter härifrån, nu kan jag ändå åka hem en stund varje dag. Det får inte ske, säger tvåbarnsmamman Anne Janke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista