Underskott att vänta för Eskilstuna kommun

Eskilstuna kommun väntas gå med 73 miljoner i underskott i år om man inte räknar med reavinsterna. Det visar en ny prognos.

Underskottet beror i huvudsak på minskade skatteintäkter, som beräknas bli 33 miljoner lägre än vad kommunledningen räknat med i budgeten. Dessutom påverkas resultatet av minskade statsbidrag på 18 miljoner.

Resultatet för de första tre månaderna var närmare 39 miljoner minus om man inte räknar med reavinsterna. Däremot hade kostnadsökningen en lägre takt de första månaderna i år jämfört med vad som redovisats på flera år. Det beror framförallt på beslutade nedskärningar för i år.

Men den relativt låga räntan har gjort att kommunens räntekostnader är nio miljoner kronor lägre än budgeterat. Däremot tror kommunen att räntan kommer att stiga. Kommunledningen har 51 miljoner kronor, som en slags reserv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista