"Vi struntar inte i arbetsmiljön"

Eskilstuna kommun erkänner att det finns stora brister i arbetsmiljöarbetet i kommunen. Kommunledningens fokusering på att klara ekonomin har gjort att arbetsmiljöarbetet, enligt en revisionsrapport, inte har prioriterats, men kommunen struntar inte i arbetsmiljöfrågorna, säger kommunirektören Jerker Parksjö.

- Jag tror definitivt inte att någon struntar i arbetsmiljön. Däremot tror jag att det möjligen har prioriterats ned på grund av ekonomin, säger Jerker Parksjö.

Arbetsmiljöarbetet prioriteras inte i Eskilstuna kommun. Det hävdar det privata revisionsbolaget Komrev i en rapport och riktar mycket hård kritik mot kommunens arbetsmiljöarbete. Det rapporterade Sveriges Radio förra fredagen.

Slutsatsen i rapporten är att arbetsmiljöarbetet har svårt att hävda sig bland kommunens övriga uppgifter. Det finns en otydlighet och okunskap om arbetsmiljölagstiftningen i den kommunala organisationen. Arbetsmiljöarbetet tycks handla mer om ledarskap än hur man tillämpar regler och former för arbetsmiljöarbetet, enligt Komrev.

I takt med att ledningen på varje enhet fått mer uppgifter och ansvar har arbetsmiljöarbetet fått minskat utrymme.

Komrev vill att kommunen ser över rutinerna och att det blir tvångsutbidning om vilken lagstiftning som gäller. Dessutom vill revisionsbolaget ha övergripande regler som gäller på alla arbetsplatser. Dessutom kräver bolag att ansvaret fördelas på fler personer. Dessutom måste formerna för hur arbetet följs upp bli bättre och samordnas, menar man.

Komrev granskade abetsmiljöarbetet redan hösten 2002 och då konstaterade bolaget att många anställda upplevde att arbetsmiljön var ett problem. Den grundläggande förklaringen då var att den sämre arbetsmiljön hängde samman med ökade krav och minskade resurser. Statistiken visade då att arbetsskadorna ökade.

- Verkligheten ser inte så mycket annorlunda ut nu. Vi har haft sparkrav. Jag kan förstå att det ser ungefär likadant ut.

Sedan dess har kommunen arbetat konsekvent med frågorna, men en slutsats som Komrev gör är att det är skillnad på beslut och handling. Det finns olika dokument och policys, men de genomförs inte i praktiken.

Trots utbildningsinsatser för de anställda och deltagande i forskningsprojekt om arbetsmiljö finns stora brister kvar.

- Vi tänker rätt och försöker hitta rätt styrdokument, men sedan tar en verklighet över. Med begränsade resurser ska man klara av att sköta sitt primära uppdrag gentemot medborgarna och då händer det nog tyvärr att arbetsmiljön får stå tillbaka.

Slutsatsen är att kommunen har mycket att göra för att få en bra arbetsmiljö och att kommunen måste arbeta bättre med den.

Vad ska Ni göra åt problemen?

- Det är klart att vi måste sprida budskapet och föra en diskussion om vad vi gör åt den här situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".