Kollektivtrafik samordnas

Kollektivtrafiken i Eskilstuna med linjetrafik, skoltrafik och färdtjänst kan bli effektivare och billigare om den samordnas med en gemensam organisation. Det visar en utredning som kommunen har gjort. Idag går kollektivtrafiken med förlust.

Utredningen har kommit fram till att det går att bilda en gemensam organisation som ansvarar för planering, samordning, upphandling och ekonomi kring kollektivtrafiken.

Idag lever de olika trafikformerna sitt eget liv och någon större samordning finns inte, men enligt utredningen skulle linjetrafik, alltså dom vanliga bussarna, skoltrafiken och färdtjänsten bli effektivare och billigare om den samordnas med en gemensam organisation.

Meningen är att man ska kunna spara pengar, men också få en totalt sett bättre kollektivtrafik genom samordning av de olika resandeformerna.

Redan i mars 1999 fattade kommunsstyrelsen beslut om att utreda en samordnad kollektivtrafik och det hela skulle genomföras året därefter, men tidsbrist och en splittrad organisation gjorde att det inte blev den samordning som det var tänkt.

I juni förra året fattades beslut om att frågan skulle utredas igen och nu är utredningen alltså klar. Senare i år väntas kommunsstyrelsen fatta beslut om en samordning av kollektivtrafiken. Det betyder förändringar för den personal som arbetar med frågorna. Exakt hur är oklart.

I utredingen påpekas att de tjänster som föreslås i en ny organsiation inte ska vara specialiserade utan ska ha kunskaper om all kollektivtrafik. Därför måste antalet heltidstjänster anpassas till den nya organisationen, men det finns en risk att det inte kommer att finnas tillräckligt med personal som kan samordna trafiken, påpekar utredarna, som vill att kommunsstyrelsen eller samhällsbyggnadsnämnden tar ansvaret för kollektivtrafiken.

De arbetsuppgifter inom skolskjuts som idag sker spritt på kommunens olika skolområden föreslås bli oförändrad och ska inte centraliseras. Utredingen ska nu ut på remiss, dvs de berörda förvaltningarna ska få säga vad de tycker om förslaget om en samordnad kollektivtrafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista