Incident på kalklinbanan

Några korgar på den 42 kilometer långa kalklinbanan, som sträcker sig mellan Forsby i Sörmland och Köping i Västmanland, spårade ur och fastnade i en stolpe mitt på Hjälmaren på onsdagseftermiddagen. Orsaken var att det blåste kraftigt. Det säger Anders Johansson i Kalklinbanans vänner.

Incidenten på onsdagen gjorde att en visning för pensionärer på torsdagen fick ställas in. Fyra personer var på torsdagsförmiddagen på väg ut på Hjälmaren för att dra loss korgarna, som spårade ur.

- Det visar hur svårt det kommer att bli om man på sikt skulle köra turister i korgarna eftersom det ofta blåser på Hjälmaren, säger Anders Ellner, ledamot i Kalklinbanans vänner och sedan många år anställd av Nordkalk, som äger linbanan.

Han säger att ”ingen lyssnat” på hans varningar om risker som finns om man skulle köra folk över Hjälmaren.

Kalklinbanans vänner har som mål att köra turister i korgarna, där man förr körde kalk, men det är inte aktuellt än på länge. Det finns endast med som en vision i verksamhetsplanen, som Kalklinbanans vänner antagit. Idag körs inga turtister eftersom korgarna och banan i övrigt inte är anpassad till det. Idén är att i första hand använda banan som ett besöks- och turistmål.

Linbanan testkörs nu och underhålls för att inte rosta sönder. Senast i höst väntas den stiftelse bildas som ska ansvara för och sköta kalklinbanan. Tanken är stiftelsen, som väntas bildas av kommuner i Sörmland och Västmanland och företaget Nordkalk, ska ansvara för att bevara och sköta linbanan, som också väntas byggnadsminnesförklaras.

Det hela finansieras med statliga bidrag och pengar från Nordkalk, som äger linbanan. Fortfarande återstår en rad frågor att lösa, bland annat olika markfrågor och hur den ska skötas.

Båda Länsstyrelserna och övriga inblandade anser att linbanan är viktig att bevara som en del av det historiska industriarvet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".