Företag polisanmäls för miljöfarlig muddring

En större muddring i Stadsfjärden intill ett nytt bostadsområde på Brandholmen i Nyköping blir nu troligen ett fall för åklagaren. Muddringen gjordes av byggföretaget NCC förra veckan och länsstyrelen, som varit på plats och tagit bilder, förbereder en polisanmälan

Enligt länsstyrels handläggare så är det ett område på minst 1500 kvadratmeter som belagts med muddermassor. Hur stor botten som muddrats vet inte länsstyrelsen, men området har tidigare varit en del av ett varvsområde. Risken finns därför att cancerframkallande kolväten och giftigt bly genom muddringen kan ha spridits i vattnet och på land, alldeles intill bostäderna.

En muddring kräver normalt tillstånd vilket enligt länsstyrelsens handläggare saknas. Att som här muddra under vår och sommar strider dessutom mot miljöbalkens paragrafer för att skydda djurlivet, och länsstyrelsen förbereder nu en polisanmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista