Säkerheten ses över i Parken zoo

Trots att de ansvariga vid Parken Zoo säger att de ökat säkerheten vid karusellerna och andra attraktioner så fick tre ungdomar i 14-årsåldern evakueras på torsdagen när en vagn i berg-och-dalbanan Jetstar fastnade på banans högsta punkt. Räddningstjänsten fick tillkallas för att hjälpa ungdomarna ned. Ingen skadades. Säkerheten ses nu över.

Det har inträffat flera olyckor där barn har skadat sig. Vid ett tillfälle reste sig en liten flicka upp i en bana och slog i huvudet, i Jetstar krockade två vagnar vid inbromsning och det har också hänt att barn kastats ur karuseller.

- Det var kallt, däcket som driver vagnen är av gummi och det var fuktigt på banan och vagnen är tung. Underlaget på banan är täckt med en färg med grus i så att däcket ska få fäste, men det var slitet, så man kan säga att det blev vattenplaning, säger Anders Ekström som är chef för nöjesparken.

De ansvariga vid Parken zoo säger att de ökat säkerheten efter tidigare olyckor, bland annat har man krav på att de som åker måste ha en viss längd beroende på vilken attraktion de åker.

Anders Ekström säger att det sker fler olyckor och incidenter i fantomenland med många klätterställningar och att föräldrarna också har ett ansvar för vad barnen gör i Parken zoo.

Jetstar ska besiktigas nästa vecka och Parken zoo ser över säkerheten.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".