"Oetiskt för journalist att åka med i spelarbuss"

Tidningarna Eskilstuna-Kuriren och Folket bryter mot de pressetiska reglerna när de reser med, i bland annat handbollsklubben GUIF:s spelarbuss till bortamatcherna. Det säger Peter Johnsson i Svenska journalistförbundets yrkesetiska nämnd. Han menar att det det finns en risk att journalisternas oberoende och självständighet kan ifrågasättas om man åker med i bussen och att man hamnar i beroendeställning.

Rolf Andersson säger att tidningen kan rapportera kritiskt även om man åker med i exempelvis Guif:s spelarbuss. Eskilstuna-Kurirens sportchef Per Gillberg säger att han är tveksam till att tidningen ska fortsätta att åka i spelarbussar.

Enligt Peter Johnsson i Svenska journalistförbundets yrkesetiska nämnd kan en journalist hamna i en beroendeställning till spelare och tränare om den åker med i spelarbussen. Därmed finns det en risk att journalisten inte granskar och är kritisk om det exempelvis om spelare skulle dricka alkohol på väg hem eller om det uppstår bråk mellan spelarna.

Två av länets fyra morgontidnignar, Folket och Eskilstuna-Kuriren åker regelmässigt med i spelarbussen till framförallt GUIF:s bortamatcher.

GUIF bjuder på resan och också på maten på resorna, enligt klubbens sportchef Kjell Eriksson, men i gengäld menar GUIF att det finns något slags inofficiellt avtal om att journalisterna, som åker med i bussen, bara rapporterar om själva matchen och inte om det som sker i bussen. Det är förkastligt säger Peter Johnsson i pressetiska nämnden.

På Folket tänker man inte ändra sina reserutiner, för det finns ingen överenskommelse om att man inte får rapportera vad man vill under resrna, menar sportchefen Rolf Andersson.

- Vi har inte lovat att inte skriva vissa saker om Guif. Det är inte viktigt för läsarna hur vi åker till matcherna. Det viktiga är den journalistik vi presenterar. Vi har bevisat att vi är oberoende och självständiga och vågar kritisera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista