Alla kommuner i länet har anmärkningar hos "fogden"

Alla kommuner i Sörmland har någon gång under de senaste fem åren misskött sina betalningar och därför hamnat hos Kronofogdemyndigheten. Flest betalningspåminnelser har Katrineholms kommun med elva stycken. Tätt efter kommer Eskilstuna och Flen med tio betalningsanmärkningar vardera.

Sveriges Radio Sörmland har kollat kronofogdemyndighetens register och då visar det sig att alla kommuner i Sörmland har betalningsanmärkningar hos Kronofogden vid flera tillfällen de senaste fem åren. Men flest anmärkningar har alltså Katrineholm, Eskilstuna och Flen.

För Johan Sandlund, ekonomichef i Flen, är siffran på antalet betalningsanmärkningar ny och han tycker att det ser illa ut att en så pass liten kommun som Flen har så många betalningsanmärkningar. Han säger att de kanske borde se över sina rutiner.

Stig Carlsson på Eskiltuna kommun säger att en kommun inte ska ha några betalningsanmärkningar alls, men att det ibland kan vara svårt att överblicka om olika delförvaltningar fått betalningskrav som gått vidare till Kronofogdemyndigheten.

Flertalet ekonomiansvariga på de kommuner som Sveriges Radio Sörmland talat med anser sig inte veta tillräckligt mycket om ärendena för att vilja uttala sig om dem. De flesta betalningsanmärkningar som kommunerna fått går inte vidare till indrivning.

De kommunala bostadsbolagen i Sörmland är betydligt bättre än kommunerna på att betala sina räkningar i tid. Två av de tio kommunala bostadsbolagen som Sveriges Radio Sörmland granskat har betalningsanmärkningar. Det är Katrineholms Fastighets AB och Kommunfastigheter i Eskilstuna som dragit på sig ett betalningsföreläggande vardera.

En granskning som Ekot har gjort visat att myndigheter ofta hamnar hos kronofogden på grund av småbelopp, som de missat att betala i tid. Till exempel ska Kronofogden driva in en skuld på två kronor och sextio öre från Vägverket till Posten.

Många gånger är det fråga om obetald ränta på sent betalda skulder, som leder till att ärendet hamnar hos kronofogden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista