Mobilt slakteri stupar

Ekologiska lantbrukare har kämpat förgäves i flera år, det blir nämligen inget mobilt slakteri i Sörmalnd. Ett slakteri där slaktaren kommer till gården istället för tvärtom. Det hela har nu stupat på motstånd från myndigheterna.

När de ekologiska lantbrukarna i Sörmland nu driver projektet ”Sörmlands gårdsnära slakt”, med medel från bland annat EU så har man stött på problem hos myndigheterna. Livsmedelsverket gillar exempelvis inte idén att köttet ska ligga ute i en hage.

Nu tänker projektet rikta in sig på att bearbeta riksdagspolitiker i den här frågan, så att ett mobilt slakteri i en framtid kan bli verklighet. Men Projektet går inte enbart ut på att ha ett mobilt slakteri utan man planerar även att bygga ett fast litet slakteri vid Södertuna gård i Gnesta för att på så sätt få ner transportsträckorna av djur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".