Slarvigt parkerade bilar irriterar grannar mest i småhusområden.
SÖRMLAND

Slarvigt parkerade bilar stör din granne

Slarvigt parkerade bilar är det som villägare i Sörmland retar sig mest på hos sina grannar.

Det är tidningen Vi i villa som har undersökt villaägarnas relationer till sina grannar. Resultatet visar att mer än fyra av tio av dem som deltog i undersökningen stör sig på grannarna.

Oväsen och träd som ger ovälkommen skugga är annat som irriterar.

– Grannfejder förekommer nästan aldrig i storstäderna, på landet där det inte finns lika mycket att göra blir kriget mycket djupare, säger Jonas Gåde, medlare i TV 3:s program Grannfejden.

Grannarnas trädgård är också en källa till irritation. Träd som skuggar ens egen tomt och dåligt skötta trädgårdar hamnar som trea respektive fyra på listan.

Men det är inte alltid som trätan bottnar i så konkreta saker, påpekar Jonas Gåde.

– Det finns exempel på att stress, problem i arbetet eller problem i relationen med partnern, går ut över grannen, säger Jonas Gåde.

Trots att så många som 44 procent retar sig på sina grannar är det inte vanligt med gräl. Bara nio procent av de över 3 000 i undersökningen säger sig ha grälat med en granne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".