De båda forskningsreaktorerna i Studsvik togs i bruk i början av 60-talet och slutades användas för fem år sedan. Foto: Scanpix
NYKÖPING

Könberg kräver svar om Studsvik

I ett brev till fyra departement upprepar landshövding Bo Könberg sin begäran att framtiden för de båda forskningsreaktorerna vid Studsvik utanför Nyköping, utreds ordentligt innan de eventuellt monteras ned.

Redan i maj framförde Könberg önskemålet om att regeringen skulle låta utreda om de två avstängda reaktorerna vid Studsvik skulle monteras ned enligt gällande plan. Men än så har inte någon utredning gjorts.

De båda forskningsreaktorerna togs i bruk i början av 60-talet och slutades användas för fem år sedan. Men sedan dess har läget enligt Könberg ändrats och det finns idag brist på den här typen av reaktorer.

– Jag har fått uppgifter från forskare inom området att förutsättningarna har ändrats sedan 2005. Enligt dem råder det idag brist på reaktorer för produktion av radioaktiva isotoper för medicinskt bruk i västvärlden. De tror att verksamheten kan bli lönsam och hävdar att det vore en betydande kapitalförstöring att permanent göra sig av med reaktorerna.

– I den allmänna debatten har det också anförts att det vore mycket värdefullt att ha tillgång till reaktorerna för utbildningsändamål, säger Bo Könberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".