Det är vanligt att människor får lönebidrag om arbetslösheten är hög. Foto: Björn Larsson-Ask/Scanpix.
SÖRMLAND

Attitydförändring bättre än bidrag

Om arbetsgivare blev mer öppna för att anställa personer med funktionsnedsättningar skulle många av de statliga bidragen inte behövas. Det menar antidiskrimineringsbyrån Humanitas i Sörmland.

Som Sveriges Radio P4 Sörmland berättade under måndagen är det vanligt att människor får lönebidrag om arbetslösheten är hög. Daniela Polhage är verksamhetsansvarig på antidsikrimineringsbyrån och hon menar att det viktiga är att förändra arbetsgivares attityder.

– Ju mindre fördomar vi har ju större chans är det att människor med funktionsnedsättningar på sikt inte behöver oroa sig lika mycket för att få jobb, säger

När det är hög konkurrens om jobben utestängs personer som anses jobba mindre effektivt än andra. Har man till exempel reumatism så kan det bli svårare att få jobb på en tuff arbetsmarknad. Arbetsförmedlingen försöker kompensera för det här genom att gå in med ett bidrag till arbetsgivarna, så kallat lönebidrag.

För att få en anställning med lönebidrag måste man först klassas som funktionsnedsatt. Det är vanligare att man får den klassningen i kommuner med hög arbetslöshet. Det är till exempel större sannolikhet att man registreras som funktionsnedsatt om man bor i Katrineholm än om man bor i Trosa.

Daniela Polhage på antidiskrimineringsbyrån säger att hon tycker alltså det är tråkigt att arbetsgivare blir mer återhållsamma med att anställa vissa grupper när det är hög arbetslöshet och hon tycker att bidragen inte alltid borde behövas. Men hon tror det kan finnas fördelar med att klassas som funktionsnedsatt.

– Det är en positiv möjlighet för många.

Annica Karlberg jobbar med lönebidrag på en stormarknad i Nyköping. Hon räknas som funktionsnedsatt eftersom hon har ett smärtsyndrom. Men hon säger att hon har svårt att ta det lugnt och att hon nog egentligen jobbar lika effektivt som sina kollegor. Men Annica Karlberg tror det var nödvändigt att få den här klassningen för att få jobb.

Daniela Polhage på antidiskrimineringsbyrån i Sörmland tror alltså att ett öppnare samhälle på sikt kommer leda till att många kan få jobb utan lönebidrag. Antidiskrimineringsbyrån jobbar med att hjälpa människor som anser sig ha blivit diskriminerade, men jobbar också förebyggande genom att vara ute på skolor och prata om fördomar med eleverna.

– Det gäller att komma ihåg att olikheter är bra. Det här handlar om en attitydförändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".