1 av 2
Trots att systemet med etableringslotsar, som ska hjälpa nya svenskar till jobb, startar snart så saknas det etableringslotsar i de flesta kommuner. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Etableringslotsar
SÖRMLAND

Kommuner saknar etableringslotsar

2:17 min

Om en vecka flyttas ansvaret för att hjälpa nyanlända invandrare att etablera sig från kommunerna till Arbetsförmedlingen, men i de flesta av Sörmlands kommuner saknas fortfarande personal som ska göra jobbet.

Nästa vecka startar det nya systemet med etableringslotsar, för att nyanlända invandrare ska få lika behandling överallt och snabbare komma i arbete.

De nyanlända ska kunna välja någon av de lotsar som erbjuds ofta av rekryterings- och coachningsföretag och som godkänts av Arbetsförmedlingen. Men i praktiken kan det bli svårt, eftersom det helt saknas etableringslotsar i fem av Sörmlands nio kommuner, bland annat i Strängnäs.

– Det är väldigt synd att Strängnäs kommun inte har ett enda företag som kan ställa upp och hjälpa nya svenskar så att de kan få jobb och känna sig trygga. Detta är inte bra för segregationen, säger Shwan Hamad som är ordförande i den muslimska föreningen i Strängnäs.

Trots att systemet med etableringslotsar införs redan nästa vecka så saknas det etableringslotsar i långt mer än hälften av landets kommuner. I Sörmland finns etableringslotsar idag bara i de fyra kommuner som tar emot flest flyktingar. Dessa är Eskilstuna, Katrineholm, Nyköping och Flen.

Urban Granström (S) är kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.

– Förhoppningsvis kan detta gå hand i hand med våra ambitioner om att man snabbare ska få ett jobb när man kommer till Sverige.

Det är också stora skillnader i hur många företag som godkänts och hur många platser som företagen erbjuder.

Mest välförsett är det i Eskilstuna med tio företag som slåss om de 201 flyktingar som hittills kommit i år. Fyra av bolagen uppger att de kan lotsa ett obegränsat antal nyanlända. Samtidigt saknar kommuner som Vingåker, Oxelösund, Gnesta, Trosa och Strängnäs helt etableringslotsar.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista