1 av 2
Kommunanställda och andra ställer upp på bild i en affischkampanj mot relationsvåld. Foto: Hans Andersson.
2 av 2
Eskilstuna/Strängnäs

5 000 misshandlade kvinnor har fått hjälp

"Tror inte våldet minskat"
3:31 min

Nästan 5 000 misshandlade kvinnor i Eskilstuna och Strängnäs har haft kontakt med socialtjänsten sedan Stopp-projektet drog igång för tio år sedan. Projektet innebär bättre och närmare samarbete mellan myndigheter för snabb hjälp. Men Kvinnojouren vill se ännu snabbare insatser.

Den här och nästa vecka uppmärksammas kvinnovåldet och STOPP-projektet i Eskilstuna och Strängnäs. Det unika med STOPP är samarbetet mellan polisen, åklagaren, frivården och socialtjänsten och att man snabbt kan erbjuda hjälp till kvinnor och barn.

Just nu får ett tiotal kvinnor hjälp i Strängnäs - hittills i år har man registrerat ett trettiotal ärenden som gäller relationsvåld - nästan uteslutande våld mot kvinnor - även om det ibland också anmäls att män misshandlats av kvinnor eller andra män, som de haft en nära relation till.

I Strängnäs har man haft kontakt med 600 kvinnor under de tio åren - betydligt fler i Eskilstuna -  nästan 5 000 tillsammans i de två kommunerna.

Men de vet inte om de nått målet att minska våldet mot kvinnor. Det är inte mätt eller utvärderat. Men ansvariga tror att det ändå är så.

--Ja det tror vi att vi gjort. Syftet är också att vi inom socialkontoret ska bygga upp en struktur så att vi blir duktiga på att hjälpa brottsoffer i våld i nära relationer, säger  verksamhetschefen för individ- och familjeomsorgen Annica Westling.

Enligt Charlotte Wagner som är samordnare för STOPP i Strängnäs har också anmälningar om kvinnomisshandel minskat i Sverige.

– Men jag tror inte att våldet har minskat, säger hon.

Kommunen har - liksom andra kommuner - fått pengar från staten - för Strängnäs del - en miljon under tre år - för det här. De pengarna har man använt både för att anställa personal och för utbildning.

Ett sånt här samarbete som finns inom STOP var inte självklart för över tio år sedan. 

– Förr var det här mannens och kvinnans problem. Våld i familjen var något man talade tyst om, säger Charlotte Wagner.

Kvinnojouren i Strängnäs har samarbete med socialtjänsten och tar hand om misshandlade kvinnor som behöver skydd - en åtta tio kvinnor varje år - i år har det blivit fler.

Annelie Tollehed Biller på Kvinnojouren säger att STOPP-samarbetet fungerat bra , men önskar sig mer.

– Jag skulle önska att man uppmärksammar det här och satte in insatser mycket tidigare än vad man gör idag, säger Annelie Tollehed Biller.

Och den här veckan uppmärksammar de kvinnovåldet i det svenska samhället genom att skicka upp sjutton ljusballonger under en manifestation.

Gunnar Bjälkebring är aktiv i Mansjouren i Strängnäs och han tycker att STOPP-samarbetet lett till att frågan om våld mot kvinnor uppmärksammas mer. Men han säger också att samhället gör för litet för män som har svårt att kontrollera sina aggressioner.

-- Jag tycker det är dåligt. Idag får kvinnor som är drabbade mer stöd, men också män behöver stöd, behandling för att komma ifrån den här problematiken, säger Gunnar Bjälkebring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".