Sörmland

Ljumt intresse för vårdnadsbidraget

Intresset för vårdnadsbidraget har varit ganska ljummet i Gnesta, Nyköping och Trosa som är det tre sörmländska kommuner där det införts. Det framgår av en rapport från Statistiska Centralbyrån, SCB.

I de tre kommuner i länet där vårdnadsbidrag infördes 2009 har under första halvåret, som är den period som mätts av SCB, knappt 50 barn i Sörmland haft barnomsorg av förälder som fått bidraget. Och det motsvarar mellan knappt två procent i Nyköping och Trosa, och nästan tre procent i Gnesta där flest har fått bidraget.

I hela landet var det 104 kommuner som fram till oktober i år infört vårdnadsbidraget. I kartläggningen ingår de 96 kommuner som hade infört vårdnadsbidrag redan 2009.

Men nu visar SCB: s sammanställning att efterfrågan på det politiskt omstridda vårdnadsbidraget för andra halvåret 2009 inte var särskilt stor. I hela landet var det då litet mer än 2 960 föräldrar som fått sina ansökningar om vårdnadsbidrag godkända. Den helt övervägande delen av dem - nio av tio - var kvinnor.

I Sörmland var det 3 000 kronor stora vårdnadsbidraget populärast i Gnesta där knappt tre procent av barnen i den aktuella åldersgruppen 1-3 år hade en förälder som tog hand om eget eller egna barn för 3 000 kronor per månad.  Utrycker man det i antal barn, istället för procent, så rör det sig om 10 barn.

I betydligt större Nyköping var andelen knappt två procent och något lägre var den i Trosa. I de här båda kommunerna 31 respektive 7 barn.

Knappt 50 sörmländska barn hade alltså en förälder som kvitterade ut vårdnadsbidraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".