Grisuppfödning riskerar att dö ut

Det kan bli ont om svenskt griskött i framtiden. Åtminstone om den rådande trenden håller i sig. Enligt Lars Hultström, som är ordförande för Sveriges grisproducenter och har sin grisuppfödning i Blacksta utanför Flen, så är det en stadig minskning som sker.

På 20 år har det försvunnit cirka en miljon grisar ur den svenska grisproduktionen. Det stora bortfallet kom då sverige gick med i EU och en import av ett kött som tas fram på helt andra villkor än i Sverige blev fri, sägerr Lars Hultström. Ett exempel är att i Danmark är grisarna fixerade i sina boxar på 3,75 kvadratmeter men i sverige måste grisarna kunna röra sig fritt i en box på minst 6,4 kvadratmeter alltså en nästan dubbel stor yta.

– Jag tycker att det är en fruktansvärd dubbelmoral av politikerna att ha krav på hur man sköter grisar i Sverige samtidigt som man tillåter import av griskött som är tillverkat på ett sätt som är olagligt i Sverige, säger Lars Hultström.

Lars Hultström menar att den svenska konsumenten måste vara beredd att betala mer för det svenska köttet om man i framtiden vill ha kvar ett svenskat jordbruk, men han är inte säker på att konsumenterna är beredda att betala för det.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista