Gunvor G Ericson ser det som ett intressant uppdrag. Foto: Katarina Wahlström/SR Sörmland.
SÖRMLAND

Hon kan bli MP:s nya språkrör

2:39 min

Gunvor G Ericson, sörmländsk riksdagsledamot för Miljöpartiet, kan bli partiets nya språkrör. Hon meddelade idag att hon har tackat ja till att låta sig nomineras till en av de två posterna som språkrör. 

– Det känns naturligtvis både spännande och lite pirrigt, säger Gunvor G Ericson. Vi har ju en öppen process i vårt parti och det är flera kandidater som talar om att man står till förfogande och då kan det bli en bra diskussion där medlemmar och valberedning kan få diskutera vem eller vilka som ska väljas.

Hur starkt stöd har du?

– Det vet inte jag ännu. Jag tycker att det är viktigt att det finns många olika kandidater som talar om att man är beredd att stå till förfogande. Sen är det medlemmarna som ska välja vilken de tycker verkar bäst.

Vilka frågor tycker du är viktigast för Miljöpartiet framöver?

– Att utveckla partiet ytterligare och visa att miljö hänger ihop med folkhälsofrågor och sociala frågor, och att vi är ett brett parti. Vi har gått en resa där vi nu är tredje största parti i Sverige och vi ska fortsätta att ta ansvar för att utveckla politiken och göra Sverige ännu grönare.

Hur ser din profil ut?

– Jag är en person som brinner för att koppla ihop miljö och folkhälsofrågor och jag tror att jag har en del att bidra med med min fackliga bakgrund som sjuksköterska.

Om du skulle bli språkrör, vem skulle du vilja ha vid din sida?

– Det ska medlemmarna välja. Jag kan samarbeta med många olika personer.

Även Åsa Romson från Stockholm har tackat ja till att låta sig nomineras, enligt TT idag.

De nya språkrören ska väljas vid kongressen 20-22 maj. Då har Peter Eriksson och Maria Wetterstrand suttit i nio år och får enligt partiets stadgar inte fortsätta.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista