Fler barn i Eskilstuna räknas som fattiga. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Sörmland

Allt fler fattiga barn i länet

"Det var inte tänkt som en permanent försörjning"
1:56 min

Fler och fler barn lever i familjer som får ekonomiskt bistånd eller socialbidrag som det tidigare hette. Eskilstuna är en av de kommuner där de fattiga barnen blivit fler.

Att ha föräldrar med socialbidrag påverkar vardagen för de här barnen på många sätt, enligt Josef Zsido, enhetschef på arbetsmarknads- och familjeförvaltningen.

– Ofta är det semestrar som man inte har råd med och ofta är det fritidsintressena som man inte kan utöva på samma sätt som barn till föräldrar som har egna inkomster, säger Josef Zsido, enhetschef på arbetsmarknads- och familjeförvaltningen i Eskilstuna.

Över 6000 barn i Sörmland lever i familjer som får eller nyligen har fått ekonomiskt stöd från det sociala. I Eskilstuna är barnen fler än 3000.

Eskilstuna sticker ut genom att ovanligt stor andel av familjerna får bistånd på grund av arbetslöshet. Det är orsaken i två tredjedelar av fallen och mindre än en tiondel får bistånd på grund av sociala problem, som till exempel missbruk.

Tanken med socialbidraget var från början att det skulle vara en tillfällig räddningsplanka för människor som inte fångades upp av de andra skyddsnäten i samhället och som av olika anledningar inte kunde få a-kassa eller sjukförsäkring, till exempel, säger Josef Zsido.

– Det var definitivt inte tänkt som en mer permanent försörjningskälla för stora grupper i samhället, men tyvärr har det blivit så.

Enligt Josef Zsido är det inte bara lågkonjunkturen som är förklaringen till den höga andelen arbetslösa som samlas på socialkontoret.

– Lägre ersättning i a-kassa och sjukpenning kan också påverka.

Josef Zsido påpekar att det finns stora nackdelar med att få ekonomiskt bistånd, jämfört med a-kassa eller sjukersättning. Till exempel är du tvungen att redovisa din ekonomi och ansöka om bidrag om du vill köpa något speciellt. Du måste också sälja tillgångar som bil och sommarstuga innan du får rätt att ta emot bistånd.

Antalet barn i familjer med socialbidrag har ökat sedan förra året i alla kommuner i länet, utom i Trosa, men nu börjar det vända, säger Josef Zido.

– Antalet hushåll som är beroende av ekonomiskt bistånd minskar generellt och då minskar även barnfamiljerna, så där ser vi en ljusning.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".