Mattias Hellström, projektledare för Eem vid landets första energismåla kontorshus. Foto: Hans Andersson/Sveriges Radio Sörmland.
eskilstuna

Landets första energismarta kontor

"Energismart, men inte dyrt"
2:27 min

Den här veckan har runt 85 anställda vid Eskilstuna Energi och Miljö flyttat in i Sveriges första energisnåla kontor byggt enligt den s.k. passivhusmodellen.

Huset har byggts vid återvinningsstationen i Lilla Nyby utanför staden för att det är bra marknadsföring för företaget, att man värnar om miljön, men också för att vara föregångare.

– Vi vill visa marknaden att man kan bygga på ett energismart sätt utan att det behöver kosta så mycket pengar, säger Mattias Hellström, som är projektledare för bygget.

Det är Sveriges första passivhus för kontors- och personaländamål, enligt Passivhuscentrum, men det finns sådana här energisnåla bostadshus på flera håll i landet också i Eskilstuna t ex villor i Torshälla. En del dagis i Eskilstuna byggs med nästan samma energikrav.

Enligt Mattias Hellström har kraven för att kallas Passivhus gällt bostadshus och förskolebyggnader, men inte kontorshus.

– Det här kommer kanske att sätta norm och standard för hur man ska sätta värdena för kontorsbyggnader, säger Mattias Hellström.

I ett passivhus får man inte tillföra mer än tio Watt energi per kvadratmeter och man får inte förbruka mer än 50 Kilowattimmar per kvadratmeter. I ett vanligt kontorshus är Boverkets krav 110 Kilowattimmar per kvadratmeter.  Det passiva kontorshuset i Eskilstuna kommer att förbruka hälften så mycket energi.

Huset vid Lilla Nyby förbrukar energi genom en värmeväxlare, som återvinner den varma inneluften och möter den kalla luften utifrån, något som framförallt behövs när det är riktigt kallt.

Och om några år blir det hårdare krav från EU. Då talar man om nollenergihus.

– Nollenergihusen ska också se till att de gör energi, berättar Mattias Hellström.

Då räcker inte det med det som snålas i det här passivhuset, men Mattias Hellström säger att husen intill kan bli ännu mer energismarta.

– Där kan vi sätta t ex solfångare, som direkt försörjer det här huset också.

Ett sådant här energisnålt hus kostar mellan tre och sex procent mer att bygga, men enligt Mattias Hellström har husägaren tjänat in det på fem - sju år.

Huset skulle ha kunnat vara ännu smartare, enligt Mattias Hellström.

– Det kan bli bättre. Det upptäckte vi när vi gjorde luftläckagemätningar. Om man hade tejpat stifthålen efter att man satt fast plasten med stiftapparat hade det kunnat bli ännu tätare.

Likaså om man valt ännu tätare fönster.

Katarina Jansson arbetar med kvalitets- och miljöansvar för Eskilstuna Energi och Miljös återvinningsavdelning och har precis flyttat in.

– Det är ett himla fint hus. Jag gillar det här med passivhus. Vi ska ha ett bra miljömässigt hus när vi arbetar med det vi gör, säger hon.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".