Adam Marttinen, partiordförande SD Sörmland.
Eskilstuna

SD-platser står tomma vid möten

Adam Marttinen: Vi har avhopp
2:44 min

Sverigedemokraterna har åtta mandat i Eskilstuna, men vid de senaste fullmäktigemötena har flera av stolarna stått tomma. Senast igår stod tre av de åtta platser tomma.

Adam Marttinen, som är partiordförande i Sörmlandsdistriktet, säger att det beror på att ledamöter har haft annat för sig och att Valprövningsnämnden tagit alldeles för lång tid på sig att godkänna ersättare. Men de tomma stolarna beror också på avhopp från partiet.

– Vi har avhopp med personer som inte velat ta sitt uppdrag efter valet, säger Adam Marttinen.

En har deklarerat sitt avhopp offentligt och en annan har, som Adam Marttinen säger, flaggat för att avhopp är på gång. Då har partiet behövt lita till ersättare.

– Vi har ju tre ersättare idag och de arbetar eller haft annat för sig under just de här två mötena.

Partiet har rätt till fyra ersättare för de åtta ordinarie mandaten. Enligt Adam Marttinen hindras ersättare av att de ligger hos Valprövningsnämnden för godkännande.

– Valet är klart för länge sedan och mandatperioden har börjat, men de har inte färdigställt valresultatet och det är vi ganska besvikna på.

Han säger att det är under fullmäktigemötena i Eskilstuna, som SD haft svårt att fylla stolarna, men ser inte det som något större problem.

– Vi har ingen vågmästarposition i Eskilstuna, som gör att vi måste ha våra ledamöter närvarande. Det viktiga är det arbetet vid gör och det presterar vi oavsett om vi är fem eller åtta ledamöter i fullmäktige.

Men sviker inte Sverigedemokraterna de nästan10 procent av väljarna i Eskilstuna, som röstade på dem? Adam Marttinen pekar på hur det varit de senaste fyra åren, när han satt på en av partiets stolar och den andra var tom.

– Jag tror att vi lyckades leverera någon form av politik och viljeinriktning, som gjorde att väljarna tyckte att vi var ett alternativ i alla fall.

Sverigedemokraterna har 22 kommunfullmäktigeplatser i de nio kommunerna i Sörmland. Två mandat fick de utan att kandidera, i Oxelösund och Vingåker. I Nyköping har Sverigedemokraterna tre stolar, som är besatta, men inga ersättare.

– Så där gäller det att de är friska och krya under mandatperioden. Går det till viktiga voteringar, så kan man pallra sig dit även om man har litet feber.

I Flen, partiets näst starkaste fästet i länet, står en ordinarie stol av de tre tom.

Nu ska partiet bygga upp sin organisation för att stå starkare inför nästa val. Ombudsmän kommer att anställas i distriktet och Adam Marttinen anser att de dryga sex procent som röstade på Sverigedemokraterna i länet måste ställa upp.

– Där ligger det ett stort ansvar på de sympatisörer vi har, att de ansluter sig till partiet. Att de är mer delaktiga i partiets utveckling.

Hur ser Adam Marttinen på de andra partiernas närvaro i fullmäktige?

– Det har ju hänt att de haft någon stol tom på ett eller annat möte, men generellt sett har de haft bättre uppslutning än vad vi har haft.

Sverigedemokraternas problem när det gäller det här skyller han delvis på de andra partierna.

– Vi har ju en situation där det är väldigt oattraktivt att vara sverigedemokrat och det har de andra partierna en del i skulden, att det är så.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".