Hussein Abdirizak Mohamed, Abdirisak Hussein och Sacdiya Abdirisak Mohamed. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio Sörmland
Sörmland

Somalier protesterar mot passkrav

1:39 min

Somaliska föreningar i Sörmland och Västmanland protesterar nu mot vad de kallar en inhuman behandling av flyktingar från Somalia.

Föreningarna planerar bland annat sätta upp ett tält utanför riksdagshuset, om de inte får gehör.

Enligt somaliska föreningen i Eskilstuna får idag nästan alla somaliska familjer avslag på sina ansökningar om att återförenas i Sverige.

– Detta är emot alla internationella konventioner, säger Abdirisak Hussein i Eskilstuna, som är samordnare för aktionerna i Sörmland. Föräldrar och barn har rätt att återförenas.

Sedan årsskiftet kräver Migrationsverket ett giltigt pass för anhörigåterförening. Men det är i praktiken omöjligt för de flesta somalier att få. Landet har inte haft en fungerande regering på 20 år och det finns i praktiken ingen som kan utfärda pass. Det svenska kravet på giltigt pass får effekter på både föräldrar som är i Sverige utan sina barn och barn i Sverige som saknar sina föräldrar.

– De barnen är mycket oroliga. Vi ser dem när de kommer till skolan och vi ser dem ute på stan och de är jätteoroliga. De vill ha sina föräldrar hit och det är en mänsklig rättighet att återförenas med sina föräldrar.

Abdirisak Hussein tycker att svenska myndigheter skulle kunna kräva DNA-prov eller andra intyg, eftersom det är omöjligt att få ut pass. Och efter flera fall den senaste tiden där återförening stoppats, så har somalier i Sörmland och Västmanland bildat ett nätverk för att bland annat försöka få de svenska myndigheterna att ändra kraven för återförening. Lyckas inte det så är de beredda att gå vidare.

– Vi kommer att tälta framför riksdagen för att visa att detta är oacceptabelt.

Michael Berwick
michael.berwick@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista