Eskilstuna

Man blind efter läkarmiss

Socialstyrelsen är skarpt kritisk mot vården av en man som blev blind på båda ögonen sen läkare på en vårdcentral i Eskilstuna missat att ställa rätt diagnos. 

Mannen som är i 50-årsåldern blev blind på båda ögonen sedan han drabbats av en kraftig svullnad i ansiktet, troligen orsakade av en allergisk reaktion mot en blodtrycksmedicin.

Nu riktar Socialstyrelsen skarp kritik mot landstinget Sörmlands vård av patienten, och konstaterar att den livslånga skadan borde ha kunnat undvikas om läkarna hade haft mer uppdaterade kunskaper för att ställa rätt diagnos.

Misstanken om en läkemedelsorsakad allergisk reaktion har enligt Socialstyrelsen, förbisetts av både distriktsläkare, medicinjourläkare och infektionsjourläkare, trots att kunskapen om vilka läkemedel patienten använder och kännedom om att mannen var allergisk var lätt att få från patienten och journalerna.

Socialstyrelsen kräver också att landstinget förbättrar fortbildningen när det gäller läkemedelsutlösta allergiska reaktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".