Advokater vill ha videokameror i arresten. Foto: Björn Larsson/Scanpix
Sörmland

Advokater vill ha kamera i arresten

1:37 min

Sätt upp videokameror i arresten, så skyddas människor från att utsättas för övervåld från polisen. Det menar flertalet av det tiotal sörmländska advokater som Sveriges Radio Sörmland talat med.

Frågan är aktuell sedan en polis från Eskilstuna överklagat en tingsrättsdom där han dömts för att ha misshandlat en handfängslad man i arresten i Nyköping.

I arresten hamnar människor som gripits misstänkta för brott, men också fulla personer som blivit omhändertagna. Advokaten Per Oehme i Nyköping tror att kameror i arresten inte bara skulle underlätta utredningar, utan också fungera förebyggande.

– Det är inte så ovanligt att mina klienter blir åtalade för våld mot tjänsteman. Och påstås det övervåld från ordningsmaktens sida, så är det ju samma kameror i så fall, som spelar in det. Så det kanske skulle vara en lösning, säger Per Oehme. 

Den polis från Eskilstuna som nyligen dömdes för att ha misshandlat en handfängslad man i Nyköpingsarresten, fälldes dels på grund av att anställda inom polisen vittnade mot honom. Men Per Oehme tror att det är ovanligt att poliser vittnar mot varandra. Han har själv varit med om att flera klienter anmält poliser för övervåld utan framgång.

– De som har varit runtomkring, kollegor, har inte sett eller har ingen minnesbild. Det finns en kollegialitet som gör att det är svårt att få fram såna här uppgifter, säger Per Oehme.

Han berättar om ett fall för ett par år sen, då en av hans klienter anmälde att polisen dunkat honom in i pelare och väggar på väg in i Nyköpingsarresten, för att han förolämpat poliserna.

– Han hade skador också, men det blev aldrig något av det, säger Per Oehme.

Av det tiotal advokater runtom i Sörmland som vi pratat med säger de flesta att klienter då och då berättar om poliser som använt övervåld. En av dem är Kristina Huldt, advokat i Eskilstuna.

– De kan ha haft skador. Det är hårda tag och slag som har kommit, säger hon.  

Men hon tycker att övervakningskameror är att gå för långt. Hon menar att det skulle vara kränkande mot de intagna. Det håller Per Oehme inte med om. 

– Spelar det in på band och raderas med jämna mellanrum som man gör på bensinmackar är det inget konstigt. Jag tror att mina klienter skulle tycka det var bra om det fanns kameror när de blev införda, säger Per Oehme.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista